Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?
Şam Tatlısı Malzemeler:
- 4 çay bardağı irmik
- 2 çay bardağı un
- 2 çay bardağı şeker
- 2 çay bardağı yoğurt
- 1 veya 1,5 çay bardağı süt
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Üzerine 100 gr. tuzsuz yer fıstığı
Şam Tatlısı Şerbeti için:
- 9 çay bardağı şeker
- 7 çay bardağı su
- 1,5 tatlı kaşığı limon suyu
Şam tatlısı hazırlanışı:
Şurubu için su ve şekeri 15-20 dk. Kaynatın. Limon suyunu ilave edin, bir iki taşım daha kaynatın ve ocaktan alıp soğumasını bekleyin.Kuru malzemeleri çukurca bir kaba dökün. üzerine yoğurdu dökün ve karıştırın.Sütü yavaş yavaş karıştırın.Katı bir boza kıvamına getirin. Irmik cinsine nazaran bazen 1 çay bardağı süt zaman zaman de daha fazla süt ekliyorum.
Yağlanmış yuvarlak borcama hamuru gösterim. Yer fıstıklarını hamurun üzerine sıra halinde dizin 175 c’de 1 saat kadar pişiltihap. önemli olan üzerinin iyice kızarmasıdır. Fırından çıkarınca soğumuş şurubu üzerine yavaş yavaş dökün.Minimum 4-5 saat bekleyin hatta bir gün öncesinden yapılırsa şurubu daha iyi çeker ve irmikler iyice şişer. Tatlının üzerini mutlaka açık bırakın.Kapatırsanız yumuşar. özelliği üzerinin sert olmasıdır.
*ince bir bıçakla uzun uzun kati ve servis yapın*
şam tatlısını yemiştim sanmıyosam ama bim,şok /a101,de falan görmüştüm satılıyodu..yapılışını da öğrendik,artık kendimiz de yapabiliriz hehalde,umarım..elinize sağlık..😊
YanıtlaSil